De voor- en nadelen van crematie

De voor- en nadelen van crematie

Met de stijgende kosten van traditionele begrafenissen wordt crematie in Groningen een steeds populairdere vorm om een geliefde te eren. Crematie biedt tal van voordelen, zoals dat het minder duur is dan een begrafenis en flexibeler wat betreft het gedenken van je geliefde. Er zijn echter nog enkele nadelen die je moet overwegen voordat je een definitieve beslissing neemt. In  dit artikel behandelen we de voor- en nadelen van het kiezen van crematie voor het stoffelijk overschot van je dierbare.

De voordelen van crematie

Het meest voor de hand liggende voordeel van de keuze voor crematie is de kostenbesparing. De gemiddelde kosten van een traditionele begrafenis kunnen al snel oplopen tot 10.000 euro of meer, afhankelijk van de diensten die je kiest. Een crematie kost veel minder met een gemiddeld tarief van ongeveer  rond de 2.000 euro, afhankelijk van waar je woont. Bovendien, als je ervoor kiest om de as te laten uitstrooien in een gebied waarvoor geen vergunning of kavelgeld nodig is (zoals een strand of een andere openbare plaats), dan kun je misschien nog meer geld besparen.

 

Crematie biedt ook flexibiliteit bij het herdenken van je geliefde. Je kunt de as thuis in een urn bewaren of desgewenst op een begraafplaats begraven. Sommige families kiezen ervoor om de as onder familieleden te verdelen, zodat ieder een deel altijd bij zich kan houden. Je kunt ook biologisch afbreekbare urnen gebruiken die in bomen of bloemen veranderen als ze in aarde worden geplant. Zo kunnen families iets moois van hun verlies maken dat nog jaren meegaat.

 

Omdat er voor een crematie geen balseming nodig is, is de keuze voor deze optie beter voor het milieu, omdat er bij het proces minder chemicaliën worden gebruikt dan bij balseming. Dit betekent dat het ook gezonder is voor degenen die met het stoffelijk overschot werken, omdat ze niet zo vaak hoeven te worden blootgesteld aan agressieve chemicaliën als bij traditionele begrafenissen.

De nadelen van cremeren

Helaas zijn er ook enkele nadelen verbonden aan cremeren. Een belangrijk nadeel is dat het geen afsluiting biedt op dezelfde manier als een traditionele begrafenis; als je ervoor kiest om na het uitstrooien of begraven van de as geen herdenkingsdienst te houden, dan kan het voelen alsof je dierbare vergeten is door iedereen, behalve degenen die het dichtst bij hem of haar staan. Bovendien staan sommige religies crematies niet toe vanwege hun geloof over wat er na de dood gebeurt; als dit voor jouw familie geldt, dan kan dit nog een reden zijn om te kiezen voor een traditionele begrafenis in plaats van crematie.

Meer informatie over cremeren kan je vinden op uitvaart-groningen.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.